Wordpress is enorm populair, meer dan 74 miljoen websites maken er gebruik van. En dat maakt het doelwit van hackers.
Niets om je druk over te maken, want net zoals hackers op zoek zijn naar gaten in de beveiliging, zijn de makers bezig met het constant beter beveiligen van Wordpress. Maar dan moet je wel up-to-date zijn.
Wanneer moet je je Wordpress website updaten?
Een paar dagen geleden had ik het over het maken van een goede backup. Voor Wordpress zijn er regelmatig updates die nieuwe functionaliteiten toevoegen, bugs oplossen en veiligheidslekken dichten. Alleen al om dat laatste adviseer ik om je Wordpress website zo snel mogelijk bij te werken als er een nieuwe update is.
Zo snel mogelijk betekent bij mij niet meteen. Ik wacht wel meestal 1 of 2 dagen voordat ik de update doe. Dan check ik even op Internet of er geen 'rare' problemen zijn met de nieuwe update, en dan kan ik ook veilig updaten.
Je neemt daarmee wel het risico dat jouw site in die 1 of 2 dagen minder beschermd is dan diegene die wel zijn voorzien van de laatste versie, maar het is me al een paar keer voorgekomen dat een update niet helemaal klaar was, en mijn site het (deels) niet meer deed.
Updaten van plugins en themes
Naast updates voor Wordpress zelf, komen er ook regelmatig updates uit voor de gebruikte plugins en themes. Ook hier kan namelijk code inzitten die (on)bedoeld je site onderuit halen of gegevens doorsturen naar derden. Ook hier geldt dus, zorg dat je de laatste versies gebruikt.
Hoe doe je dat nou, updaten?
Eigenlijk is het vrij simpel om je website te voorzien van een update. Maak eerst een backup!
In je dashboard zie je op verschillende plekken een icoon dat aangeeft dat er updates zijn. Bijvoorbeeld hiernaast zien je onder dashboard, bij updates een 8 staan in een rode cirkel. Dit valt wel op en geeft dus aan dat er 8 updates zijn. Maar ook bovenin de zwarte admin balk, zie je naast de naam van je website een icoon met 8 erachter.
Verderop in de lijst links in het dashboard, vind je het Plugins. Het valt je misschien op dat hier een ander getal achter staat, nl. 6. Dit houdt dus in dat een 6 updates zijn voor plugins, en 1 voor Wordpress zelf.
De volgorde die ik aan hou is, eerst Wordpress updaten, dan de plugins. Maar let op, het komt voor dat een programmeur van een bepaalde plugin (nog) niet getest heeft of die werkt met de nieuwe Wordpress update. Het kan altijd goed gaan, maar better safe than sorry.
Tip, kijk of de plugins compatible zijn
als je de 2 schermen hieronder vergelijkt, dan zal het misschien opvallen dat de onderste je informatie geeft, namelijk of de plugin compatible is met de nieuwe Wordpress update.
Het scherm hierboven zie je nadat je op Plugins klikt. Hier zie je alle geinstalleerde plugins, met een handige knop ernaast om te updaten. Maar, je ziet dus niet of de plugin goed werkt.
Dit zie je als je op Updates klikt. Ik gebruik daarom altijd de Updates link. Hier kun je niet alleen de core (moeilijk woord voor basis) van Wordpress updaten, maar ook de plugins en thema's. En je ziet meteen of de betreffende plugin werkt met je nieuwe Wordpress versie. In dit bovenstaande geval wacht ik dus nog een paar dagen.
Welke weg je ook kiest, maak altijd van tevoren een backup (ik kan er maar beter duidelijk over zijn)
Bonustip: altijd veilig met een automatische backup
Als je gebruik maakt van UpdraftPlus om je backups te maken, kun je voor de add-on automatic backups kiezen, deze kan automatisch een backup maken van plugins en themes voor elke update. Zo ben je altijd veilig. Deze add-on kost €22.
Onderhoudsabonnement
Afhankelijk van de hoeveelheid themes en plugins kost het niet veel tijd om je website te updaten. En zoals je ziet is het eigenlijk ook niet moeilijk.
Maar heb je geen zin of tijd om de updates te doen? Neem dan contact met me op. Je hebt er geen omkijken meer naar en ik zorg voor de backups en updates. Je krijgt dus ook geen updatemeldingen meer in je mailbox.
Hoe doe jij je backups en updates?
Zoals altijd ben ik benieuwd hoe jij hiermee omgaat. Maak je consequent backups? Of begin je niet aan updates? Laat het me weten in het reactieveld. Vragen stellen mag ook altijd natuurlijk.
En, deel dit bericht als je er wat aan hebt gehad.